CULTUURWIJZER
CULTUURWIJZER
ONTMOETING
ONTMOETING
NOORD: ARCHITECTUUR
NOORD: ARCHITECTUUR
TRANSVAAL
TRANSVAAL
WIESBADEN-MAINZ
WIESBADEN-MAINZ
KRIMP
KRIMP
OVER DUS | CV | CONTACT | NIEUWS  

Wiesbaden-Mainz

De gemeenteraad heeft besloten dat Almere in de aankomende 20 jaar zal uitgroeien tot een stad met 350.000 inwoners. Dit betekent niet alleen een verdubbeling van het huidig aantal inwoners, ook zal Almere hierdoor de vierde stad van Nederland worden.

Als bijdrage aan de gedachtevorming over de toekomst van Almere heb ik in de zomer van 2007 meegewerkt aan een vergelijkend stedenonderzoek. Vijf stedelijke regio's met een omvang van ongeveer 350.000 inwoners, Southend-Basildon in Engeland, Marne la Valee in Frankrijk, Leiden e.o. in Nederland, Mechelen e.o. in België en Wiesbaden-Mainz in Duitsland, zijn geselecteerd en verkend.

De hoofdvraag luidde: wat is een stad van circa 350.000 inwoners? Hoe functioneren steden van deze omvang; wat zijn de kenmerken van hun ruimtelijke structuur en van hun programma, in het bijzonder wat betreft stedelijke voorzieningen?

In samenwerking met Pieta ter Horst en Flora Nycolaas heb ik de dubbelstad Wiesbaden-Mainz onderzocht, twee steden die aan weerzijden van de Rijn zijn gesitueerd. De verzamelde kennis en inspiratie is vervolgens gebruikt bij de ideeënvorming over het toekomstige Almere.