CULTUURWIJZER
CULTUURWIJZER
ONTMOETING
ONTMOETING
NOORD: ARCHITECTUUR
NOORD: ARCHITECTUUR
TRANSVAAL
TRANSVAAL
WIESBADEN-MAINZ
WIESBADEN-MAINZ
KRIMP
KRIMP
OVER DUS | CV | CONTACT | NIEUWS  

Krimp in Eisenhüttenstadt

Tijdens een excursie naar het Oost-Duitse Eisenhüttenstadt maakte ik voor het eerst kennis met het fenomeen 'krimp'. Grote delen van Oost-Duitsland hebben sinds de Duitse hereniging te maken met het wegtrekken van bewoners naar het westen (lees: economisch sterke deel) van het land. Ook in Eisenhütten- stadt zijn het vooral jongeren en hoger opgeleiden, met name jonge vrouwen, die vertrekken. Met grootschalige krimp als gevolg.

 

Eisenhüttenstadt werd in 1950 gesticht als Stalinstadt met als doel de arbeiders van de nieuwe staalfabriek, Eisenhüttenkombinat Ost, te huisvesten. De stad is gebouwd naar socialistisch model en werd vol trots de eerste socialistische stad op Duitse bodem genoemd.

Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland werd de staalindustrie in Eisenhüttenstadt gedwongen tot reorganisatie, wat veel banen heeft gekost. Sindsdien is de werkloosheid opgelopen tot ruim 20% van de beroeps-bevolking. Het zijn vooral de hoog opgeleiden jongeren, waaronder opvallend veel vrouwen, die wegtrekken. De bevolkingskrimp die hiervan het gevolg is (van 53,048 inwoners in 1988 tot 34,483 in juni 2006) laat duidelijk zijn sporen achter in Eisenhüttenstadt.

Hoewel vooral de centraal gelegen bouwblokken worden opgeknapt met als doel de leefbaarheid te vergroten, is de leegstand in andere delen van de stad niet te ontkennen. Verschillende blokken zijn geheel verlaten en wachten op de sloop. In ander complexen wordt er nog wel gewoond (en het balkon netjes bijgehouden), maar zijn de meeste buren al vertrokken.